ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗ, ΔΡ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ»
Η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα στέκεται κατά γενική ομολογία στην κορυφή της παγκόσμιας γραμματείας και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στο στερέωμά της μαζί με τους αρχαίους Έλληνες, τον Δάντη, τον Σαίξπηρ. Μέσα από κείμενα των Ρώσων κλασικών (Τολστόι, Τουργκένιεφ, Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ) και μελέτες δικών μας και ξένων συγγραφέων για το έργο τους (Καζαντζάκη, Αλεξανδρόπουλου, Στάινερ, κ.ά.), η διάλεξη με θέμα: «Η μαγεία της κλασικής Ρωσικής λογοτεχνίας» ανιχνεύει πλευρές της ανθρωπιστικής της λειτουργίας και τα ειδοποιά της γνωρίσματα, με παράλληλη παρακολούθηση των μεγάλων ιστορικο-κοινωνικών στιγμών που συντέλεσαν στην άνθησή της. Η ομιλία, που διανθίζεται με ανάγνωση αποσπασμάτων από λογοτεχνικά κείμενα, στοχεύει να προσφέρει την αφορμή και την ευκαιρία για μια συνάντηση με τη μεγάλη αυτή στιγμή του ανθρώπινου πνεύματος και συνακόλουθα έναν δημιουργικό προβληματισμό πάνω στα πανανθρώπινα και αιώνια θέματα που τίθενται στα έργα τους.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Το Εργαστήριο Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ παράλληλα με την κύρια δράση του, που είναι η μελέτη της Παιδαγωγικής του Θεάτρου και της Εμψύχωσης σε επιστημονικό και καλλιτεχνικό πεδίο, οργανώνει σειρά διαλέξεων και δρώμενων, για τα μέλη και τους φίλους της Ομάδας Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ, από τον Ιανουάριο του 2016 στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ (Τζιραίων 8-10, Μετρό Ακρόπολη, έξοδος Αθ. Διάκου, δεύτερο στενό αριστερά, τηλ: 2130256666), που θα πραγματοποιούνται την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, με θεματική: Πολιτισμός και Τέχνη.
Στους παρακάτω δύο δεσμούς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της κ. Ελένης Σκοτεινιώτη, Δρ. Φιλολογίας με θέμα: «Η μαγεία της κλασικής Ρωσικής Λογοτεχνίας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Χαλίνα Χαρτ (τραγούδι) και Γκαλίνα Ολμέντσκαγια (πιάνο) στις παρακάτω ρομάντσες
1) Не уходи, побудь со мною (1899) Слова и музыка Николая Зубова
2) Ночь светла (1885) Языков, Шишкин
3) Гори, гори, моя звезда (1846) Владимир Чуевский, Петр Булахов
4) Выхожу один я на дорогу (1861) Михаил Лермонтов, Елизавета Шашина
5) Очи черные (1884) Евгений Гребёнка, Флориан Герман